Er du bekymret for, om dine negle kan tage skade af neglelak? Der er flere måder hvorpå neglelak kan risikere at skabe komplikationer for dig, men heldigvis er der også mange forholdsregler, du kan tage for at undgå at dine negle tager skade af neglelak. Læs med i denne artikel, hvor vi gør dig klogere på om dine negle kan tage skade af neglelak, samt hvordan du undgår potentielle skader som følge af neglelak.

På billedet ovenfor ses naturlige udgroede negle, inden påførsel af neglelak. Foto: Nailie

Neglelak kan i visse tilfælde have en indvirkning på neglene, men det afhænger af flere faktorer, herunder kvaliteten af neglelakken der benyttes, påføringsteknikken og den generelle sundhedstilstand af dine negle. Så det korte svar er ja, dine negle kan blive skadet af at bruge neglelak. Men hvis du tager dine forholdsregler og følger punkterne beskrevet i denne artikel, kan du i høj grad minimere din risiko for at få negleskader som følge af neglelak.

Her er nogle af de ting du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at minimere din risiko for at dine negle tager skade af neglelak:

BRUG NEGLELAK UDEN ACETONE ELLER ETHYLACETAT

Selvom neglelak kan give smukke farver og et stilfuldt udseende til neglene, kan nogle neglelakker i visse tilfælde udtørre neglene. Dette skyldes hovedsageligt, at nogle neglelakker indeholder opløsningsmidler som acetone eller ethylacetat, der kan udtørre neglene og forårsage, at de bliver skøre eller skrøbelige. Disse opløsningsmidler hjælper med at opløse og sprede pigmenterne jævnt på neglen under påføringen, men de kan desværre også fjerne naturlige olier og fugt fra neglepladen, hvilket resulterer i udtørring. For at undgå eller minimere udtørring af neglene bør du vælge en neglelak uden acetone eller bruge en base coat under neglelakken for at beskytte neglene mod direkte kontakt med opløsningsmidlerne.

UDTØRRING AF NEGLENE KAN MEDFØRE FØLGENDE PROBLEMER:

 1. Skrøbelighed
  Udtørrede negle kan blive skøre og mere tilbøjelige til at bryde eller splitte. De kan miste deres naturlige fleksibilitet og blive mere modtagelige over for skader.
 2. Tørre neglebånd
  Neglelak kan også påvirke neglebåndene, der er det område af huden, der omgiver neglene. Udtørring af neglebåndene kan resultere i tørhed, revner eller hård hud omkring neglene.

FOR AT MINDSKE UDTØRRINGEN AF NEGLENE, KAN DU TAGE FØLGENDE FORHOLDSREGLER:

 1. Brug neglelak uden acetone
  Vælg neglelakke, der er formuleret uden acetone eller indeholder en lav mængde acetone. Dette kan hjælpe med at reducere udtørringen af neglene.
 2. Anvend en base coat
  Påfør enbase coat inden påføring af neglelakken. En base coat fungerer som en beskyttende barriere mellem neglen og neglelakken, hvilket hjælper med at forhindre, at opløsningsmidlerne i neglelakken kommer i direkte kontakt med neglene.
 3. Brug fugtgivende negleplejeprodukter
  Påfør regelmæssigtfugtgivende negleolier eller neglecremer for at tilføre fugt til neglene og neglebåndene. Dette kan hjælpe med at modvirke udtørringen og holde neglene sundere og mere fleksible.

Husk, at udtørring af neglene ikke altid er et problem for alle mennesker. Det afhænger af den enkeltes negletype, neglens naturlige tilstand og mængden og hyppigheden af påførselen af neglelak. Hvis du bemærker, at dine negle bliver særligt tørre eller skrøbelige efter brug af neglelak, kan det være en god idé at eksperimentere med forskellige produkter eller konsultere en negleekspert for rådgivning.

DERFOR BLIVER NEGLENE GULE AF NEGLELAK

Når du benytter mørkere eller pigmenterede neglelakfarver, kan det i nogle tilfælde forårsage, at neglene gulner over tid. Gulning af neglene er ikke farligt. Gulningen skyldes, at farvestofferne i neglelakken kan misfarve neglepladen. For at undgå dette, kan du bruge en base coat under neglelakken, der fungerer som en barriere mellem neglen og farvestofferne i neglelakken.

ÅRSAGERNE TIL GULE NEGLE SKYLDES:

 1. Pigmentoverførsel
  Farvestofferne i neglelakken kan trænge igennem neglepladen og misfarve den. Dette sker især med mørkere farver, der indeholder intensivt pigmenterede stoffer.
 2. Manglende brug af base coat
  Manglende brug af en base coat før påføring af farvet neglelak kan resultere i direkte kontakt mellem neglen og farvestofferne i neglelakken. Dette øger risikoen for pigmentoverførsel og gulning af neglene.
 3. Opbygning af farvelag
  Hvis flere lag af neglelak anvendes gentagne gange uden tilstrækkelig fjernelse og pause mellem påføringerne, kan farvestofferne i neglelakken gradvist ophobes og resultere i gule negle over tid.

SÅDAN UNDGÅR DU GULE NEGLE AF NEGLELAK:

 1. Brug en base coat
  Påfør altid en base coat før du anvender farvet neglelak. En base coat fungerer som en barriere mellem neglen og farvestofferne i neglelakken og hjælper med at reducere risikoen for gule negle som følge af neglelak.
 2. Vælg en neglelak i høj kvalitet
  Kvaliteten af neglelakken kan også påvirke, hvor meget farve der overføres til neglene. Vælg neglelakke af høj kvalitet, der er mindre tilbøjelige til at forårsage gule negle.
 3. Skift farver regelmæssigt
  Undgå at have samme farvede neglelak på i lange perioder. Fjern neglelakken efter et par uger og lad neglene hvile i et par dage eller mere, før du påfører en ny farve. Dette giver neglene mulighed for at komme sig og reducerer risikoen for gule negle.

Hvis dine negle allerede er blevet gulnet af neglelak, kan du prøve at fjerne misfarvningen ved at forsigtigt file overfladen af neglene med en neglefil og bruge en mild neglelakfjerner til at rense neglene. Hvis de gule negle fortsat er gule eller forværres, kan du konsultere en negletekniker for yderligere rådgivning og behandling.

UNDGÅ SKADE NÅR DU FJERNER NEGLELAK

Hvis neglelak fjernes ved at skrabe eller skrubbe neglene hårdt, kan det føre til svækkelse og afskalning af de øverste lag af neglepladen. Det er vigtigt at bruge en mild neglelakfjerner og undgå at være for aggressiv under fjernelsen af neglelakken. Det er altafgørende, at du undgår at skade dine negle og det opnår du ved at være tålmodig og forsigtig, når du fjerner neglelakken.

VÆR FORSIGTIG NÅR DU FJERNER NEGLELAK

Her er nogle grundlæggende råd til, hvordan du kan være forsigtig og undgå skade, når du fjerner neglelak.

 1. Vælg en mild neglelakfjerner
  Brug en neglelakfjerner, der er mild og skånsom mod neglene. Undgå produkter, der indeholder høje koncentrationer af acetone, da det kan være udtørrende for neglene. Der findes også alternative neglelakfjernere på markedet, der er fri for acetone og er mere skånsomme mod neglene.
 2. Benyt negle wipes eller en vatrondel
  Sørg for at fugte en vatrondel eller en neglelakfjerner-pad godt med neglelakfjerneren, inden du påfører den på neglene. Dette hjælper med at gøre neglelakken mere opløselig og lettere at fjerne.
 3. Lad negle wipe eller vatrondel sidde på neglen et stykke tid
  Væd en vatrondel eller neglelakfjerner-pad i neglelakfjerner. Placer herefter vatrondelen eller neglelakfjerner-padden forsigtigt på neglen og lad den hvile der i nogle sekunder, 30-60 sekunder alt efter hvilken neglelak der er tale om. Giv dem heller ikke for lang tid, da du risikere at neglelakfjerneren tørrer og dermed også den underliggende neglelak. Vi anbefaler at du benytter aftagningsklemmer, som gør det nemmere at få neglelakfjerne-pad eller vatrondel til at sidde på neglen. Ved at følge vejledningen i dette trin, giver du tid til, at neglelakfjerneren kan arbejde og opløse neglelakken, hvilket gør den meget nemmere at fjerne.
 4. Undgå at skrubbe eller skrabe neglene
  Undgå at skrubbe eller skrabe neglene hårdt for at fjerne neglelakken. Dette kan resultere i skader på neglepladen og neglebåndene. I stedet skal du bruge en blid bevægelse og forsigtigt tørre eller gnide neglelakken væk.
 5. Undgå at bruge negle eller skarpe genstande
  Brug ikke dine negle eller skarpe genstande som værktøj til at skrabe eller fjerne neglelakken. Dette kan forårsage skader på neglene og neglebåndene. Brug i stedet en blød vatrondel eller en speciel neglelakfjerner-pad til at fjerne neglelakken.
 6. Plej neglene efter fjernelse
  Efter fjernelse af neglelakken er det en god idé at pleje neglene og neglebåndene med en fugtgivende negleolie eller fugtighedscreme. Dette hjælper med at genopbygge fugtbalancen og opretholde neglenes sundhed.

Ved at være forsigtig og følge disse tips kan du minimere risikoen for skade, når du fjerner neglelak. Husk også at give dine negle en pause mellem påføringer af neglelak, så de kan komme sig og genopbygge deres naturlige styrke.

UNDGÅ INFEKTIONER UNDER NEGLELAKKEN

Hvis neglene ikke er ordentligt rengjorte og forberedt inden påføring af neglelak, kan bakterier eller svampe trænge ind under neglen og forårsage infektioner, der skader neglene. Det er vigtigt at have en god neglehygiejne og bruge rene redskaber og produkter for at undgå negleskade som følge af infektioner. Læs mere om, hvordan du laver en grundig forberedelse af neglene, inden du påfører neglelak.

SÅDAN UNDGÅR DU INFEKTIONER SOM FØLGE AF NEGLELAK

For at undgå infektioner, når du bruger neglelak, kan du følge disse grundlæggende retningslinjer og dermed minimere risikoen for negleskade:

 1. Oprethold en god håndhygiejne
  Vask dine hænder grundigt med sæbe og vand inden påføring af neglelak. Dette hjælper med at fjerne bakterier og snavs, der kan være til stede på dine hænder og negle.
 2. Forbered neglene korrekt
  Sørg for at rense og forberede neglene korrekt inden påføring af neglelak. Fjern eventuel gammel neglelak forsigtigt og rengør neglene med neglelakfjerner. Trim og fil neglene i den ønskede form. Fil til med en neglefil. Sørg ligeledes for at skubbe neglebåndene op med en neglebåndsskubber og klip forsigtigt overskydende neglebånd af med en neglebåndsklipper. Forberedelsen er muligvis et af de mest afgørende trin, i forbindelse med påførsel af neglelak. Tag dig derfor god tid til dette trin, og udfør det grundigt. Det giver ligeledes et bedre og mere holdbart resultat.
 3. Brug en ren base coat
  Påfør en ren base coat, inden du anvender farvet neglelak. Dette hjælper med at skabe en barriere mellem neglen og neglelakken og reducerer risikoen for infektion.
 4. Brug kvalitetsprodukter
  Vælg neglelak af høj kvalitet fra anerkendte mærker, såsom Nailie. Produkter i høj kvalitet har tendens til at have en bedre formulering og indeholder færre skadelige kemikalier, der kan irritere eller skade neglene eller den omgivende hud.
 5. Undgå at dele neglelak og negleplejeudstyr med andre
  Undgå at dele neglelak eller negleplejeudstyr med andre. På den måde minimerer du risikoen for spredning af bakterier og infektioner. Brug dine egne produkter og sørg for at rengøre og sterilisere dit negleplejeudstyr regelmæssigt.
 6. Undgå at påføre neglelak på beskadiget hud eller negle
  Undgå at påføre neglelak på sår, rifter eller andre åbne skader på neglene eller den omgivende hud. Dette kan forhindre bakterier eller infektioner i at trænge ind og forværre tilstanden. Vent hellere på at dine skader er helet og først herefter bør du benytte neglelak igen.
 7. Fjern neglelakken forsigtigt
  Når du fjerner neglelakken, skal du være forsigtig for at undgå at skade neglene eller neglebåndene. Brug en mild og skånsom neglelakfjerner og undgå at skrabe eller skrubbe neglene for hårdt.

Hvis du oplever tegn på infektion, såsom rødme, hævelse eller smerte omkring neglene, bør du kontakte en læge eller en negleekspert for en vurdering og passende behandling.

FOR DE FLESTE MENNESKER ER NEGLELAK IKKE SKADELIGT

Selvom denne artikel måske kan tegne et dystert billede af neglelak, så er det for de fleste mennesker ikke skadeligt at bruge neglelak. Såfremt du blot benytter neglelak lejlighedsvist og korrekt, samt følger rådene i denne artikel, minimerer du risikoen for negleskade markant. Men hvis du oplever vedvarende problemer med dine negle som følge af neglelak, eller hvis du har mistanke om en negleinfektion, kan det være en god idé at konsultere en professionel negletekniker eller en dermatolog for yderligere rådgivning og behandling.

Tilbage til blog